website bouwen website ontwerp
Log-in op veiligheidspaspoort
Log-in op Rostar
log-in op Raetonline
Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend

De bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Vooral wanneer het onweer nabij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt levert de bliksem gevaar op. Het gerommel in de verte is al ruim tevoren hoorbaar, zodat de bui niemand hoeft te verrassen. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Jaarlijks worden tegenwoordig in Nederland 1 of 2 mensen dodelijk door de bliksem getroffen, vroeger waren dat er waarschijnlijk meer.


Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook in de weersverwachting wordt de kans op onweer aangegeven. Bij naderend onweer is binnenshuis de veiligste plaats. Heftige windvlagen en regen kunnen bij openstaande ramen wel schade aanrichten. Veilig is ook een afgesloten auto of metalen caravan, omdat bij een blikseminslag de lading direct wordt afgevoerd. De restlading die op de auto achterblijft is zo gering dat het geen zin heeft om na een inslag tegen een paaltje te rijden. Uitstappen is wel gevaarlijk zolang het onweer nog niet voorbij is.

Het licht van de bliksem is bijzonder fel en een nabije inslag kan u verblinden. Automobilisten moeten behalve op windstoten en zware regen ook daarop bedacht zijn. Bij een (nabije) blikseminslag zal de stroom zich een weg banen langs leidingen. Kranen, een bad of douche en radiatoren kunnen gevaar opleveren, al gebeurt dat zelden. Schade aan elektronische apparatuur komt vaker voor en kan optreden doordat de bliksem en het spanningsveld bij een inslag een weg zoekt langs bedradingen, stekkers en antenne-aansluitingen.

Wie buitenshuis overvallen wordt door onweer en zo snel geen goede schuilplaats vindt loopt het minste risico getroffen te worden door zich zo klein mogelijk te maken bijvoorbeeld door op de hurken te zitten. De kans getroffen te worden wordt verkleind door de voeten tegen elkaar te houden. De stroom kan dan niet door het lichaam lopen. Vooral onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering is de kans getroffen te worden relatief groot.

Als het onweer nabij is zijn meren, vaarten, de zee en het strand, ook vanwege plotselinge windstoten, gevaarlijke plaatsen: zwemmen, surfen en varen levert grote risico's op. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig.

Ook in een tent is het risico groter dan binnenshuis vooral als de tent het hoogste punt in de omgeving is. Gevaarlijk is het vooral als de tent staat onder een alleenstaande boom, bij een metalen hek of bij lichtpalen. Ook bij een inslag dicht in de buurt kunt u verwondingen oplopen.

Meer preventietips ontvangen?
Volg de afdeling preventie via

Twitter en ontvang handige

preventietips!
Follow @PurmerendPrev

Purmerend

Veiligheidspaspoort      Rostar     Raet-online

Archief

Materieel

BRANDWEER

Nieuws

PREVENTIE ZOMERTIP:
Bliksemgevaar met warm weer

Bron:

KNMI.nl