website bouwen website ontwerp Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend
Log-in op veiligheidspaspoort
Log-in op Rostar
log-in op Raetonline

De brandweer van Purmerend heeft samen met de ambulancedienst van Amsterdam maandagavond een samenwerkingsoefening gehouden. André Siebeling, initiatiefnemer van dit project en teammanager Repressie van Brandweer Purmerend, is enthousiast. “Het is prachtig om te zien hoe het personeel van ambulance en brandweer op een kleine oppervlakte optimaal samenwerken.”

Op het binnenterrein van de brandweer vonden twee oefeningen plaats, waarbij het belangrijk is dat het personeel van de ambulance en brandweer intensief overleggen en samen werken. Voor de gelegenheid waren acteurs ingehuurd als slachtoffers.

Kettingbotsing
De avond wordt afgetrapt met een kop-staartbotsing. Er zijn drie auto’s op elkaar gebotst in het scenario, waarbij twee automobilisten zijn klem geraakt. Het voorste voertuig is een hybrideauto. Siebeling legt uit: “Er is gekozen voor een hybride, omdat dit een auto is die steeds vaker voorkomt op de wegen. Maar er zit ook een andere handleiding bij dan een gewone auto. Goed om hier mee te oefenen. We zijn dan ook dankbaar dat garagebedrijf Adrie Jonk een hybride ter beschikking stelde, zo vertelt Siebeling verder. “Dit laat zien dat het bedrijf begaan is met de brandweer en ambulance”


Uitwisselingsproject
Siebeling zag kansen om de samenwerking tussen de brandweer en ambulance verder te verbeteren. “Door onze kennis onder elkaar uit te wisselen, krijgen wij een betere zienswijze hoe een ander te werk gaat. Door te weten wat je aan elkaar hebt, kun je de juiste hulpverlening bieden aan burgers.’’


“Nu hebben wij ook een uitwisselingsproject, zo gaat Siebeling verder. “Zo rijdt de verpleegkundige mee op de brandweerwagen en leidinggevenden van de brandweer lopen een dagje mee met het ambulancepersoneel. Hierdoor hebben wij een landelijke primeur.”

Een gespietst slachtoffer

In de tweede oefening is de bestuurders klem komen te zitten door een aanhangwagen. De bestuurders is gespietst door een ijzeren staaf die van de aanhangwagen viel. Het is nu aan de brandweer en de ambulance om het slachtoffer zo snel mogelijk los te maken van de auto. Daarnaast is de meerijder klem komen te zitten. De ramen van de auto worden zorgvuldig gebroken. De autodeuren moet uiteindelijk losgeknipt worden om de acteurs te bevrijden.


Vrijwilligers

De aspirant-brandweermannen blijken onder de indruk van de oefeningen. De vrijwilligers kijken aandachtig toe terwijl zij hun collega’s in actie zien. Zij overleggen onder elkaar wat zij nou zouden doen in zo’n situatie en leggen ideeën voor. De leidinggevende moet twee keer vertellen dat de vrijwilligers afstand moeten houden zodat het personeel de ruimte heeft om te werken. Wel waardeert de leiding de belangstelling van de aspirant-brandweermannen.


Colin Bosma, een vrijwilliger, vindt het goed dat er geoefend wordt op situaties die niet alledaags zijn. “Je kan wel oefenen op de simpele dingen, maar daar leren wij minder van. Door een complexe situatie na te bootsen, kunnen wij veel meer opsteken.”

'Een uitstekende samenwerking'

Het ambulancepersoneel is te spreken over de samenwerking. “We hebben nu geoefend op unieke situaties die misschien niet heel vaak voorkomen, maar daarom oefenen we ook. In levensechte situaties moet je roeien met de riemen die je hebt.” Ook de samenwerking met de brandweer liep vlekkeloos. “De brandweer bleef kalm en bleef constant overleggen met ons. Het is mooi om te zien hoe de kennis van verschillende mensen tijdens een oefening bij elkaar komt.”, aldus het ambulancepersoneel.

Cor Bars van de brandweer was lovend over de samenwerking met de ambulance. “De communicatie tussen de beide partijen liep voorspoedig. Beide oefeningen waren uniek en dit geeft de ambulance en brandweer de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen.’’


Terugblik

André Siebeling is een tevreden man. “Ik vind dat beide teams uitstekend hebben samengewerkt. Er moest samengewerkt en geïmproviseerd worden in een kleine ruimte, maar beide partijen hebben dit prima opgelost. Maar het allerbelangrijkste dat is voortgekomen uit de oefeningen dat ambulance en brandweer de juiste hulp kunnen verlenen aan burgers. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.”


Locatie
 

Foto's
 

Purmerend

Archief

Materieel

BRANDWEER OEFENT MET AMBULANCEDIENST

BRANDWEER

Nieuws

Veiligheidspaspoort      Rostar     Raet-online

Waneer:

Maandagavond 26 augustus 2013, 19.30 uur

Melding:

Geen

Fotograaf:

Ron Vermeulen

Bron:

Dichtbij.nl