website bouwen website ontwerp Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend
Brandweer Purmerend
Log-in op veiligheidspaspoort
Log-in op Rostar
log-in op Raetonline

Op zaterdag 14 september 2013 vond de jaarlijkse open dag plaats van de brandweer Purmerend. Deze editie van de open dag was een bijzondere omdat het de laatste open dag was van de gemeentelijke brandweer Purmerend. Vanaf januari 2014 maakt Purmerend deel uit van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Daarom had de open dag het thema 'Laatste keer gemeentelijke brandweer'. Net al voorgaande jaren was de open dag weer een groot succes. Ondanks de regen die in de middaguren viel wisten jong en oud de brandweerkazerne te vinden.


Ook dit jaar wist de brandweer Purmerend er een veelzijdige dag van te maken. Niet alleen de brandweer was aanwezig. Ook het VHT en biketeam van de politie, de ambulancedienst en bergingsbedrijf Hoogwout waren van de partij. Want incidentbestrijding doe je niet alleen maar dat doe je samen. De ladderwagen uit Wormerveer en de hoogwerker van de brandweer Purmerend stonden opgesteld om bezoekers mee de lucht in te nemen. Voor het eerst op de open dag was de COH container, het verbindingsvoertuig en het Mobiel Opstelpunt C2000 te bewonderen. Deze stonden opgesteld op het terrein van de brandweer Purmerend. Dit was echter niet het enige. Een echte eyecatcher was de crashtender van het maritiem vliegkamp 'De Kooy' in Den Helder. Bezoekers mochten een kijkje nemen in dit reusachtige apparaat.


Dit jaar waren ook de jaarlijks terugkomende activiteiten weer aanwezig. Zo konden de kleinste zelf een brandje blussen met een brandblusser, een rondritje maken in een echte brandweerauto, een fiets kapot knippen met een hydrolyse schaar en water spuiten met een echte brandweerslag. Jong en oud konden ook dit jaar weer op de foto met een oude brandweerauto. Deze brandweerauto deed in 1927 dienst als tankautospuit in Rotterdam. Brandweer Amsterdam-Amstelland was aanwezig met een container waarin men een slachtoffer moest zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan. De container stond vol met rook waardoor het zicht belemmerd werd.    


Uiteraard vonden er dit jaar ook weer demonstraties plaats. De brandweer Purmerend demonstreerde hoe de brandweer handelt bij een vloeistoflekkage. Gebruikmakend van chemiepakken werd er een slachtoffer gered. De brandweer Beemster liet zien hoe de brandweer te werk gaat bij een autobrand. Het biketeam van de politie Noord-Holland liet in een demonstratie zien welke techniek en tactiek zijn gebruiken bij het aanhouden van verdachten. De duikers in de duiktank waren onder de kleine bezoekers erg populair. De duikers lieten zien hoe zij  slachtoffers uit het water redden en hoe het slachtoffer vervolgens gestabiliseerd wordt. Met als klap op de vuurpijl gaf de crashtender een demonstratie.


De afdeling preventie was ook actief aanwezig op de open dag. Hun doel: De bezoeker bewust maken van de gevaren van brand. Hoe te handelen bij een woningbrand en welke vluchtroute neem ik als ik plotseling mijn woning moet verlaten. De brandwondenstichting was ook vertegenwoordigd om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor brandslachtoffers.

Ondanks het weer kan er gesproken worden over een succesvolle open dag die dit jaar vele bezoekers heeft getrokken. Volgend jaar zal er weer een open dag plaatsvinden die net zo groots is al alle voorgaande edities. Alleen zal de brandweer Purmerend onderdeel zijn van de veiligheidsregio en niet meer van de gemeente Purmerend. Tot volgend jaar!

Locatie
 

Foto's
 

Purmerend

Archief

Materieel

LAATSTE KEER GEMEENTEBRANDWEER
Open dag 2013 weer een succes

BRANDWEER

Nieuws

Veiligheidspaspoort      Rostar     Raet-online

Waneer:

Zaterdag 14 september 2013

Fotograaf:

Paul Hoek

Bron:

Brandweer Purmerend